Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008

Νηστεία: η πιο υγιεινή δίαιτα

Άρθρο της δημοσιογράφου, Μαίρη Μπιμπή

H νηστεία της Σαρακοστής πλησιάζει στο τέλος της. Μεγάλη μερίδα των Ελλήνων τηρώντας τα έθιμα και τις χριστιανικές παραδόσεις, 'στερείται' τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το θέμα του αποκλεισμού ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιο για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο καθώς προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Ευκαιρία για αποτοξίνωση
Πέρα από την τήρηση των θρησκευτικών παραδόσεων, ένας πολύ καλός λόγος για να ακολουθήσετε τη νηστεία όπως την ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τα οποία ωστόσο είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βασικά δομικά στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της 'κακής' χοληστερόλης, του ουρικού οξέος και διαφόρων τοξινών.
Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής θα σας εξασφαλίσει την πρόσληψη πρωτεϊνών από άλλες πηγές, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά το προσλαμβανόμενο λίπος, αλλά κυρίως το κεκορεσμένο λίπος (προερχόμενο από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας) που είναι επιβαρυντικό για τον οργανισμό.

Έτσι, θα μειωθεί η χοληστερόλη με έναν ανώδυνο τρόπο σε όσους έχουν αυξημένες τιμές. Εξάλλου έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι 40 ημέρες νηστεία είναι αρκετές για να μειώσουν τη χοληστερόλη κατά 40-50 mg/dl αίματος.
Θα αναρωτιέστε όμως τι γίνεται με την πρόσληψη σιδήρου, η οποία σχετίζεται άμεσα με την αποχή από το κρέας. Είναι γνωστό ότι ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο, είναι δυνατό να απορροφηθεί μόνο σε μικρές ποσότητες από τον ανθρώπινο οργανισμό εξαιτίας ορισμένων συστατικών που υπάρχουν κυρίως στα όσπρια.
[...]
Η ισορροπία αφορά στη λήψη θρεπτικών συστατικών και καθιστά απαραίτητη την κατανάλωση τροφών που παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητες πρωτεΐνες όπως τα όσπρια και τα θαλασσινά. Η ποικιλία αφορά στην επιλογή και το συνδυασμό όλων των νηστίσιμων τροφών, ενώ το μέτρο αφορά στην πρόσληψη μόνο εκείνων των θερμίδων που είναι απαραίτητες για την συντήρηση του οργανισμού.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που στην ιδέα και μόνο της νηστείας νομίζουν ότι πεινάνε περισσότερο ή ενώ τρώνε μια κανονική μερίδα αισθάνονται ότι δεν χόρτασαν διότι απουσιάζει το κρέας.
Ένα καλό πρωινό με δημητριακά και τσάι ή καφέ, μερικά φρούτα μεταξύ των γευμάτων, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό αποτελούμενα πάντα από σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο σίγουρα θα σας κάνουν να ξεχάσετε το αίσθημα της πείνας. Επιπλέον αυξάνετε την κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ενώ η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στο δυτικό κόσμο είναι 12-18 γραμμάρια την ημέρα, κατά την περίοδο της νηστείας φτάνει τα 30-42 γραμμάρια ημερησίως. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, τα φλαβονοειδή και οι βιταμίνες, γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι) καθώς μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. [...]

Για να δείτε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ
Πηγή: http://www.in.gr/
Ευχαριστώ τα μέλη του http://deepharmonicecology.blogspot.com/ που μου πρότειναν το παραπάνω άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: