Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Διατροφή και πάθηση

"Η φύση δημιουργεί -στις περισσότερες των περιπτώσεων- ένα τέλειο σώμα. Γιατί θα πρέπει λοιπόν εμείς να δεχτούμε για αντάλλαγμα κάτι λιγότερο από μία τέλεια κατάσταση υγείας;"
Ασθένειες και ενοχλήσεις όπως η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, ο διαβήτης τύπου 2, η κάντιντα, η διατήρηση του κανονικού βάρους, το αίσθημα κόπωσης και εξασθένησης, το έλκος στομάχου, η κατάθλιψη, το κρυολόγημα, η γρίπη αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την πίεση και την χοληστερίνη μπορούν να ρυθμιστούν με μία πιο ισορροπημένη διατροφή.
"Οφείλω να τονίσω ότι το φαγητό δεν είναι θεραπεία για κάποια πάθηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις δικές μας αναπαραγωγικές διαδικασίες. Παρ' όλα αυτά, είναι αιτία πάθησης και έτσι συντελεί στην θεραπεία επειδή παύει να μας δημιουργεί πρόβλημα.
Γίνεται λόγος ότι πολλοί από εμάς κάνουν διατροφικά λάθη και συνεχίζουν να ζουν και να φαίνονται υγιείς. Συχνά όμως τα φαινόμενα απατούν." Η υπερβολική λήψη ζάχαρης και αλατιού (που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις τροφές, ακόμη και σε χυμούς, ροφήματα) μαζί με τον κακό συνδυασμό των τροφών μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων υγείας.
"Μπορεί να παραπονιόμαστε συνεχώς για τις παρενέργειες της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, των πιασμένων αρθρώσεων και του πονοκεφάλου που έπονται, αλλά αψηφούμε τη σοβαρότητά τους, λέγοντας απλώς "με πονάει λιγάκι..", εντάσσοντάς το στη συνέχεια σαν κομμάτι της καθημερινότητάς.
Μας γίνεται συνήθεια, παρ' όλες τις παθήσεις που ακολουθούν και μόνο όταν το "σύμπτωμα" εκδηλώνεται έντονα από μόνο του, ή γίνεται χρόνια πάθηση, μπορεί να αντιληφθούμε την σοβαρότητα του προβλήματος."
Αυτό που έχουμε να κάνουμε όταν αντιληφθούμε πως έχουμε κάποιο πρόβλημα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτία του και όχι να προσπαθούμε να καλύψουμε το αποτέλεσμά του. Με το να "κουκουλώνουμε" τον πόνο και την κοκκινίλα δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει η αιτία που τα προκάλεσε.
"Τροφοδοτούμε με φάρμακα για τα οποία δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, το σώμα μας για το οποίο ξέρουμε πολύ λιγότερα, για να γιατρέψουμε παθήσεις για τις οποίες δεν ξέρουμε τίποτε απολύτως", Βολτέρος.

Εντός εισαγωγικών βρίσκονται σημειώσεις από το βιβλίο "Συνδυασμοί τροφών για χορτοφάγους, Σύστημα Χέι" εκδόσεις Διόπτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: