Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Η απώλεια βάρους συντελεί στην μείωση των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων

HEALTH.IN.GR

Νέα Υόρκη — Οι υπέρβαρες γυναίκες που υποφέρουν από ενοχλητικές εξάψεις μπορεί να βρουν μερική ανακούφιση δια της απώλειας μερικών κιλών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο με επικεφαλής την Δρ Aλισον Χουάνγκ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 338 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε μελέτη για την ακράτεια, η οποία δεν σχετίζεται με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και έτσι δεν επηρεάζει και τα αποτελέσματα της μελέτης.

Τα δύο τρίτα των γυναικών μπήκαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης για τις υγιείς στρατηγικές απώλειας βάρους. Επίσης πήραν πρόγραμμα διατροφής και εκπτωτικά κουνόπια για προϊόντα αδυνατίσματος και τους ζητήθηκε να καταγράφουν τα καθημερινά επίπεδα σωματικής άσκησης.

Η άλλη ομάδα έκανε μερικές επιμορφωτικές συνεδρίες για την απώλεια βάρους και την υγεία.

Περίπου οι μισές συμμετέχουσες και των δύο ομάδων είχαν κάνει παράπονα για τις εξάψεις, απ' την αρχή της μελέτης. Στην αρχή και μετά από έξι μήνες, οι γυναίκες ζυγίστηκαν και μετρήθηκα και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την γυμναστική και για τα πρόσφατα συμπτώματα εξάψεων.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν το πρόγραμμα απώλειας βάρους, έχασαν κατά μέσο όρο περισσότερα από 7,2 κιλά και μείωσαν κατά περισσότερα από 5 εκατοστά την περίμετρο της μέσης τους σε διάστημα έξι μηνών, συγκριτικά με τα 2,5 εκατοστά και τα 1,8 κιλά της άλλης ομάδας. Και οι γυναίκες που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά και εκατοστά ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση ως προς τα συμπτώματα των εξάψεων.

Σχεδόν οι μισές συμμετέχουσες που έκαναν εντατική προσπάθεια απώλειας βάρους είδαν βελτιώσεις στις εξάψεις, ενώ το 12% δήλωσε ότι οι εξάψεις επιδεινώθηκαν. Στις γυναίκες χωρίς καμιά βοήθεια, το 40% είχε βελτίωση και το ένα τέταρτο ανέφερε επιδείνωση.

Οι ερευνητές είχαν χαρακτηρίσει τα συμπτώματα ως «ελαφρώς», «μετρίως», «αρκετά» και «πάρα πολύ» ενοχλητικά και οι περισσότερες γυναίκες που ανέφεραν καλυτέρευση ή επιδείνωση τους, μετακινήθηκαν από μια κατηγορία προς μια άλλη κατά την διάρκεια της μελέτης.

Αν και δεν είναι γνωστή η αιτιολογία των εξάψεων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως σχετίζονται με ορμονικές αλλαγές, εδικά την πτώση των οιστρογόνων, που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες εξάψεις από τις πιο αδύνατες. Ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα της «μόνωσης» από το επιπλέον λίπος, ή οι εξάψεις να σχετίζονται με διαφορές στον τρόπο ζωής μεταξύ υπέρβαρων και μη γυναικών.

Οι εξάψεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορμονοθεραπεία. Αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ίσως προκαλεί αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών σε ορισμένες γυναίκες.

Γι' αυτό λοιπόν η απώλεια βάρους είναι ένας φυσικός τρόπος ελέγχου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Πηγή: Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια: