Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Πώς επηρεάζει τη ράχη σας η τροφή #3

Βιολογική Αξία
Η υγιεινή τροφή καλλιεργείται και παρασκευάζεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Εξασφαλίζει υγεία από το χώμα προς τα πάνω, που σημαίνει ότι για τον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, υπάρχει η καλύτερη δυνατή βάση για γερούς ιστούς της σπονδυλικής στήλης. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των αντεπεξέργαστων τροφών είναι μεγαλύτερη και προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο ουσιωδών θρεπτικών ουσιών. Η βιολογική αξία –το δυναμικό προσφοράς σε ενέργεια- είναι κι αυτή μεγαλύτερη στις νωπές, οργανικά καλλιεργημένες, ωμές τροφές.
Οι φυτικές ίνες παρέχονται στη διατροφή από τα λαχανικά και τις οπώρες (ιδιαίτερα όταν τρώγονται ωμά) και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, όπως ρύζι, κεχρί, βρόμη και σιτάρι. Το ψωμί από άλευρα ολικής άλεσης είναι καλή πηγή. Αυτές οι τροφές προσφέρουν τον όγκο που βοηθά τις μυϊκές λειτουργίες των εντέρων και προφυλάσσει από τη δυσκοιλιότητα. Ενεργούν επίσης σαν βάση για τα εντερικά βακτήρια που βοηθούν να γίνουν ορισμένες βιταμίνες διαθέσιμες στον οργανισμό μας.
Το πίτουρο που μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, συγκρατεί ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος και ψευδάργυρος, και τα εμποδίζει να απορροφηθούν από το σώμα. Επομένως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στη διατροφή σαν μόνη πηγή φυτικών ινών.

Τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε είναι:
Ζάχαρη και γλυκαντικά
Η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα στη σύγχρονη διατροφή και κατά συνέπεια οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Εκτός από την άμεση κατανάλωση σε ποτέ και τροφές, η ζάχαρη είναι συστατικό τροφών όπως ψωμί, μπισκότα, κονσερβοποιημένα και τυποποιημένα πικάντικα φαγητά, σάλτσες, και επιδόρπια. Σχεδόν σε όλες της τις μορφές –γλυκόζη, μελάσα, σιρόπια, ακόμα και επεξεργασμένο μέλι- η ζάχαρη είναι πολύ συμπυκνωμένη και απορροφάται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι δυνατό να δώσει γρήγορα ενέργεια, αλλά η ενέργεια αυτή δε διαρκεί πολύ και η επανειλημμένη τάχιστη απορρόφηση διακόπτει το μεταβολισμό και οδηγεί σε προβλήματα στην ανοσία, σε δυσανεξίες, μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις.
Το πρότυπο της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης (ιδίως με καφεΐνη στον καφέ, και τσιγάρα) είναι δυνατό να οδηγήσει σε κατάσταση χρόνιας μειωμένης γλυκόζης στο αίμα (η ταχεία απορρόφηση της ζάχαρης υπερτονώνει την έκκριση ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά στην πέψη της ζάχαρης, πράγμα που κρατά την ενέργεια σε χαμηλά επίπεδα). Σύμφωνα με τον Martin L. Budd συγγραφέα του βιβλίου Low Blood Sugar, αυτή η κατάσταση προξενεί υπεροξύτητα στο στομάχι, μικρή απορρόφηση ασβεστίου και μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.
Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ίσως έχουν σαν αποτέλεσμα οξυθυμία, μυϊκούς σπασμούς και κράμπες, και μείωση του ασβεστίου στα οστά καθώς το ασβέστιο αποδεσμεύεται για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των άλλων ιστών. Είναι καλύτερα να αντλούμε τις ανάγκες μας σε ζάχαρη από φρέσκα και ξηρά φρούτα. Τα τεχνητά γλυκαντικά δε συστήνονται καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν οι σωρευτικές τοξικές επιρροές τους.
Άσπρο αλεύρι και επεξεργασμένοι σπόροι
Από πολλές βασικές τροφές σε σπόρους, όπως σιτάρι, ρύζι και κριθάρι έχει αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός και το φύτρο κατά την αλεστική επεξεργασία. Μαζί μ’ αυτά έχουν χαθεί και τα πιο θρεπτικά τμήματα που περιέχουν ουσιώδεις βιταμίνες όπως εκείνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, όπως ασβέστιο και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος και χρώμιο.
Η τακτική κατανάλωση άσπρου αλευριού και άλλων επεξεργασμένων σιτηρών είναι δυνατό να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών που προστατεύουν τη σπρονδυλική στήλη και το νευρικό σύστημα. Επειδή μεγάλο μέρος της φυτικής ίνας χάνεται κατά την επεξεργασία τα προϊόντα αυτά μπορούν να συνεισφέρουν και στη δυσκοιλιότητα.
Η κατανάλωση ανεπεξέργαστων σπόρων – αλεύρι ολικής άλεσης, καστανό ρύζι- ίσως να μην εγγυάται επαρκή θρεπτικότητα, γιατί οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούν εντομοκτόνα και λιπάσματα για να αυξήσουν τη σοδειά, κάνουν το χώμα να μειονεκτεί σε ουσιόδη στοιχεία όπως μαγγάνιο και σελήνιο. Όπου είναι δυνατό πρέπει να προτιμούνται προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Αλάτι
Το αλάτι είναι μια άλλη πλατιά διαδεδομένη ουσία στην τροφή. Το αλάτι προστίθεται σε πολλές επεξεργασμένες, κονσερβοποιημένες και τυποποιημένες τροφές, εκτός από την οικιακή χρήση. Το υπερβολικό νάτριο διακόπτει τη ροή του μεταβολισμού, κάνοντας το νερό να κινείται στους διακυτταρικούς χώρους. Διαταράσσει επίσης την ισορροπία των μετάλλων στο αίμα, δημιουργώντας προβλήματα στα επίπεδα καλίου και μαγνησίουα.
Η παλαιά ιδέα ότι το αλάτι χρειάζεται για να προλαμβάνει τις κράμπες δεν είναι απόλυτα ακριβής. Οι μυϊκές συσπάσεις συμβαίνουν όταν υπάρχει διαταραχή στην αντιστοιχεία νατρίου προς κάλιο και συχνά ίσως είναι καλύτερο να συμπληρώνουμε το κάλιο παρά το αλάτι.
Το επιτραπέζιο αλάτι είναι πολύ συμπυκνωμένο και διαταράσσει την ισορροπία των υγρών του σώματος. Το νάτριο που υπάρχει φυσικά στα λαχανικά βρίσκεται σε ισορροπημένη μορφή με το κάλιο επομένως δεν προξενεί προβλήματα.
Τσάι και καφές
Το κυριότερο προβληματικό συστατικό του τσαγιού και του καφέ είναι η καφεΐνη που ανάμεσα στα άλλα είναι δυνατό να εμποδίζει τα πόδια να χαλαρώνουν κατά την κατάκλιση και να προξενεί αϋπνίες με νευρικότητα. Το τσάι περιέχει γύρω στα 50 μιλιγκράμ καφεΐνης ανά φλυτζάνι και ο καφές 100 μιλιγκράμ ανά φλυτζάνι, και για μερικούς ανθρώπους ακόμα και χαμηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν να επέμβουν στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων.
Σύμφωνα με τους δρες Stephen Davies και Alan Stewart, συγγραφείς του Nutritional Medicine η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων μειώνει την απορρόφηση σε σίδηρο σχεδόν κατά το ένα τρίτο της φυσιολογικής του λήψης. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη δυναμικότητα μεταφοράς οξυγόνου από το αίμα, επομένος τακτική κατανάλωση τσαγιού και καφέ ίσως συνεισφέρει στη φθορά των συνδεκτικών ιστών της σπονδυλικής στήλης.
Οινοπνευματώδη ποτά
Μπίρα, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά επεμβαίνουν στην απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών –ιδιαίτερα εκείνων του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης C- και μερικών μετάλλων. Απολαύστε τα με μέτρο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά κατανοήστε τα αρνητικά αποτελέσματα.
Το ονόπνευμα απαγορεύεται εντελώς σε περίπτωση ραχιαίου πόνου οξείας μορφής. Το τίμημα για τη χαλάρωση ή οποιαδήποτε αναισθητικά αποτελέσματα ορισμένων σκληρών ποτών, είναι να πυροδοτηθεί ακόμα περισσότερο η φλεγμονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: