Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Μελισσόχορτο

Melissa officinalis της οικογένειας Χειλανθή (Labiatae)
Αλλες ονομασίες: μέλισσα, μελισσάκι, αγριομέλισσα, μελισσοβότανο

Περιγραφή: Πολυετής πόα 40-100 εκ.. Εχει ωοειδή, ελαφρά οδοντοτά φύλλα με αραιό τρίχωμα. Το καλοκαίρι βγάζει 6-12 μικρά υποκίτρινα ή άσπρα, ανθάκια, τοξοειδή και μελιτογόνα, των 10-14 χιλ. στους σπονδύλους. Περιέχει υψηλό ποσοστό κιτράλης, στην οποία οφείλει το έντονο άρωμά του, που θυμίζει λεμόνι και σε μικρότερο βαθμό τη μέντα.

Πού θα το βρείτε: Στη Δίρφη και στο Ξεροβούνι, σε διάφορες πλαγιές διάσπαρτο.
Συλλογή και συντήρηση: Τα φρέσκα φύλλα συλλέγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για τον υπόλοιπο χρόνο, μπορούμε είτε να τ' αποξηράνουμε λίγο πριν ανθίσει το φυτό, γιατί είναι η εποχή που η μυρωδιά του είναι πιο έντονη. Επειδή με τη αποξήρανση χάνεται μέρος του αρώματος και των ουσιών του βοτάνου, η μέθοδος της κατάψυξης προτιμάται.
Ιστορικά:Το μελισσόχορτο ήταν αφιερωμένο στη θέα Αρτεμις. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στην ιατρική 2000 χρόνια πριν. Ο Διοσκουρίδης το είχε ως φάρμακο για το δάγκωμα σκορπιού και ως εμμηναγωγό. Στην Ευρώπη του μεσαίωνα, το χρησιμοποιούσαν ενάντια στην υπέρταση, τις πληγές, τον πονόδοντο, τα δαγκώματα λυσσασμένων σκύλων, τους δερματικούς ερεθισμούς, τους πιασμένους λαιμούς, τις ζαλάδες της εγκυμοσύνης, ακόμα και την τριχόπτωση. Οι Ευρωπαίες του μεσαίωνα γέμιζαν λινά ή μεταξωτά φυλαχτά με μελισσόχορτο και τα κουβαλούσα επάνω τους ως ερωτικά γούρια. Κάποιοι διάσημοι λάτρες του ξεπέρασαν τα 100 χρόνια ζωής.

Χρήσεις σήμερα: Το άρωμά του καθιστά έναν χώρο οικείο για τις μέλισσες. Σε πολλές περιοχές, οι μελισσοκόμοι τρίβουν τα τοιχώματα μιας καινούριας κυψέλης με μελισσόχορτο.

Στην λαϊκή ιατρική:
Είναι εχθρός της υπέρτασης, της αϋπνίας, της ανορεξίας, των νεύρων, της πίεσης και του πονοκεφάλου.
Καταπραϋνει τα δεινά της εμμηνόπαυσης, εξάψεις, μελαγχολία, άγχος, αρρυθμία.
Μαλακώνει τον πόνο της εμμηνόροιας κι εξομαλύνει τον αντικανονικό κύκλο.
Εξυγιαίνει το κυκλοφορικό και το καρδιακό σύστημα.
Αντιμετωπίζει δερματολογικά προβλήματα κι ερεθισμούς.
Είναι σπασμολυτικό, αφιδρωτικό, αντιφυσιτικό, κατάλληλο για πυρετούς και γρίπη.
Πολεμά τους κολικούς, το χρόνιο βήχα και το άσθμα.
Οι αντισταμινικές του ιδιότητες βοηθούν στη μείωση αλλεργικών αντιδράσεων.
Επιβάλλεται η προσεκτική χρήση από εκείνους που παίρνουν χάπια για την αϋπνία ή για το θυροειδή.

Χρήση στην κουζίνα: Το αφέψημα μελισσόχορτου είναι η πλέον απλή χρήση του. Το άρωμα του φρέσκου βοτάνου που θυμίζει λεμόνι κάνει εντονότερη την οσμή και γεύση των φαγητών που περιέχουν χυμό λεμονιού. Αρωματίστε μαλακά τυριά, σούπες, σαλάτες, ψάρια, κρέατα φούρνου, πουλερικά, φρουτοχυμούς - ιδιαίτερα λεμονάδα - και κρασιά. Οι Καρμελίτες καλόγεροι χρησιμοποιούσαν από το 1611 για την παρασκευή ενός αλκοολούχου ποτού, το ύδωρ μελισσόχορτου (eau de melisse des Carmes).

http://www.servitoros.gr/dirfi/view.php/31/478/

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Πράσινο τσάι

Το καλύτερο φυλλαράκι της ομορφιάς σας

Δραστικά συστατικά

Φλαβονοειδή. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αντιγηραντική δράση, κατά του σχηματισμού των ελευθέρων ριζών.
Tανίνες. Έχουν αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση.
Bιταμίνη C. Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, βρέθηκε ότι μία κούπα τσάι την ημέρα ισοδυναμεί με τρία ποτήρια χυμό πορτοκαλιού.
KαφεΪνη. Iσχυρή τονωτική δράση, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.


Iδιότητες στο δέρμα
H κοσμετολογία το θεωρεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα της φύσης στη μάχη με το χρόνο, καθώς έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. To πράσινο τσάι είναι ιδανικό για ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα, στα οποία προσφέρει άμεση ανακούφιση. Eπίσης, έχει τονωτικές και ενυδατικές ιδιότητες για την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας.

Πώς χρησιμοποιείται
Σαν καθημερινό ρόφημα, για την άμεση τόνωση του οργανισμού.
Σε κομπρέσες, για την τόνωση του δέρματος, για να ξεκουράσει τα μάτια ή για να καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα. Ψεκάζετε τις κομπρέσες με νερό από πράσινο τσάι και τις τοποθετείτε στα σημεία που θέλετε για 10-30 λεπτά.
Ως λοσιόν μετά τον καθαρισμό (ειδικά για ξηρές, ευαίσθητες επιδερμίδες) ή όποτε νιώθετε την ανάγκη για φροντίδα της επιδερμίδας σας (ψεκάζετε απλά στο πρόσωπο).
Για κομπρέσες με αιθέρια έλαια. Για την ευαίσθητη επιδερμίδα: Eμποτίζουμε γάζες με χλιαρό νερό από πράσινο τσάι (βλ. παρακάτω) και με αιθέριο έλαιο λεβάντα (1-2 σταγόνες) και τις τοποθετούμε στο δέρμα. Σε 15 λεπτά, θα καταπραΰνει κοκκινίλες και άλλους ερεθισμούς. Για την ξηρή επιδερμίδα: Eμποτίζουμε τις γάζες με το νερό του πράσινου τσαγιού και αιθέριο έλαιο γεράνι (1-2 σταγόνες). Σε 15 λεπτά η επιδερμίδα σας θα έχει αναζωογονηθεί. Προσοχή: Όχι στα μάτια!
Για την καλύτερη απόδοση μιας μάσκας προσώπου, μπορείτε να απλώσετε πρώτα τη μάσκα σας (ενυδάτωσης ή λάμψης), από πάνω να τοποθετήσετε γάζες εμποτισμένες με πράσινο τσάι και πάνω από τις γάζες να τοποθετήσετε φρέσκες φέτες φρούτων ή λαχανικών (π.χ. αγγούρι για τόνωση και ενυδάτωση, πορτοκάλι για λάμψη). Tο πράσινο τσάι θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα η απορρόφηση των φυσικών συστατικών.
Σε διάφορα προΪόντα ομορφιάς. Δοκιμάστε κάποιο από τα προϊόντα που σας προτείνουμε στις επόμενες σελίδες.
Στο μπάνιο. Bράστε σε ένα τσαγιερό φύλλα από πράσινο τσάι μαζί με νερό, αφήστε το υγρό να κατακάτσει και ρίξτε το στην μπανιέρα. Xαλαρώστε και μουλιάστε μέσα στο νερό για 10 με 20 λεπτά.



Για να φτιάξετε νερό από πράσινο τσάι
Bάλτε σε βραστό νερό που θα έχετε κατεβάσει προηγουμένως από τη φωτιά πράσινο τσάι σε σακουλάκι ή σκέτα φύλλα για 5-10 λεπτά. Aφήστε το νερό να κρυώσει και η λοσιόν σας είναι έτοιμη. Ωστόσο, έτοιμο νερό από πράσινο τσάι θα βρείτε και σε συσκευασία (π.χ. από την Apivita).

Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/981/ent.1981.asp

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Χαρίζονται Αχλαδιές

Από την περιοχή του Πειραιά.

Πριν από μερικά χρόνια έριξα κάτι σπόρους από αχλάδια για να γίνουν λίπασμα, το αποτέλεσμα ήταν να βγουν γύρω στα 6-7 δέντρα. Από αυτά έχω κρατήσει 4 αλλά και πάλι, στο χωριό μου έχουμε πολλές αχλαδιές και είναι κρίμα να κρατάω τα δέντρα σε γλάστρες.Οι αχλαδιές αυτές είναι κρυστάλια και κοντούλες. Ακόμη, δεν ξέρω ποιο είναι ποιο. Όποιος ενδιαφέρετε ας το πει =)