Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Νεροτσουκνίδα

Η νεροτσουκνίδα, μοιάζει πολύ με την τσουκνίδα. Έχει τα ίδια ωοειδή οδοντωτά φύλλα που καταλήγουν σε μυτερή άκρη. Διαφέρουν στο χνούδι, που στην περίπτωση της νεροτσουκνίδας δεν προκαλεί εξάνθημα και δεν περιέχει δηλητήριο.
Οι νεροτσουκνίδες είναι διουρητικές, καθαρίζουν τον οργανισμό, τον τονώνουν, δροσίζουν και σταματούν τις αιμορραγίες. Γι’ αυτό είναι πολύ αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αναιμίας, διάρροιας, αιμόπτυσης και ασθενειών της σπλήνας. Θεραπεύουν ερεθισμούς του αναπνευστικού και την κατακράτηση ούρων.
Οι γυναίκες που υποφέρουν από ασταθή εμμηνόρροια που συνοδεύεται από πόνους ή και πολύ αιμορραγία, θα πρέπει να κάνουν χρήση νεροτσουκνίδας.
Χρησιμοποιείται εξωτερικά σε σκόνη για να γιατρέψει πληγές και σε επιθέματα πάνω σε οιδήματα. Σε αφεψήματα χρησιμοποιείται για τη γιατρειά των κιρσών και με ποδόλουτρα και χειρόλουτρα δρα κατά του έλκους και της ουρικής αθρίτιδας.
Συνιστάται ακόμη στα καψίματα όπου γίνεται επάλειψη της καμένης επιφάνειας με τη ζελατινώδη ουσία που σχηματίζεται, όταν βράσουμε για πολύ το φυτό και μετά το αφήσουμε να μουλιάσει.
Τα φύλλα της, φυτρώνουν αντικριστά πάνω από το βλαστό και στις μασχάλες βγαίνουν μπουκέτα λουλουδιών, που μοιάζουν σαν ανοιγμένα σαγόνια. Ονομάζεται και λάμιον, η ρίζα της λέξης αυτής είναι από την ελληνική, λαιμός.
Η συλλογή της πρέπει να γίνεται κατά το Μάιο-Ιούνιο, λίγο πριν από την ανθοφορία και να χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: